Percepce a postoje k AI ve zdravotnictví - Janeba, Filip (2024)
Umělá inteligence má potenciál revolučně změnit oblast zdravotnictví. Tato bakalářská práce se zaměřuje na analýzu postojů široké veřejnosti a zdravotníků k využití AI v této oblasti. Cílem práce je zjistit, zda je vnímání AI ve zdravotnictví převážně pozitivní, zda znalosti o AI v této oblasti jsou nízké, zda se široká veřejnost obává dehumanizace péče a zda zdravotníci vnímají AI jako hrozbu pro své profese. Teoretická část bakalářské práce shrnuje klíčové poznatky o umělé inteligenci, jejím využití ve zdravotnictví a souvisejících etických a právních otázkách. Také mapuje aktuální percepci a postoje k AI ve zdravotnictví po světě. Cílem je komplexně objasnit problematiku a připravit půdu pro vlastní výzkum v praktické části. Ke sběru dat byl použit kvantitativní výzkum ve formě online dotazníku. Dotazník byl distribuován mezi širokou veřejnost a zdravotníky. Bylo shromážděno celkem 121 respondentů. Výsledky výzkumu ukázaly, že vnímání AI ve zdravotnictví je komplexní a zahrnuje jak optimistické, tak i skeptické postoje. Většina respondentů vnímá AI jako nástroj s velkým potenciálem pro zlepšení péče o pacienty. Obě skupiny respondentů (lékaři a široká veřejnost) preferují, aby AI doplňovala, nikoli nahrazovala lidské lékaře. Existuje značný nedostatek povědomí o potenciálu AI ve zdravotnictví. Široká veřejnost vyjadřuje obavy z dehumanizace péče v důsledku implementace AI. Zdravotníci vnímají AI spíše jako doplňkový nástroj, který jim pomůže v jejich práci, a nevnímají ji jako hrozbu pro své profese. Tato práce přispívá k pochopení postojů široké veřejnosti a zdravotníků k využití AI ve zdravotnictví. Poskytuje cenné informace pro tvůrce politik, vývojáře AI a poskytovatele zdravotní péče při implementaci AI v praxi. Zvyšuje povědomí o potenci