Porovnání překladů generativní umělé inteligence - Ponert, Samuel; Luc, Ladislav; Novák, Richard, 1973-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Hlavním cílem této bakalářské práce je porovnání schopnosti generativní umělé inteligence překládat text proti schopnostem neuronovému strojovému překladu. Pro dosažení tohoto cíle je představena historie, základní principy, výhody a nevýhody obou technologií. Jako dílčí cíle jsou zkoumány dopady oboru textu, délky textu a směru překladu, do češtiny a do angličtiny, na kvalitu překladu. Byly představeny způsoby měření kvality překladu, a to lidské, automatizované a spojení obou přístupů. Představeny byly metriky ChrF a HTER, které byly použity v empirické práci autora. Pro hodnocení kvality byly zvoleny texty ve čtyřech různých oborech a čtyřech různých délkách. Celkem bylo porovnáno osmdesát textů v šesti různých populárních službách. Jednalo se o tři služby neuronového strojového překladu a tři služby generativní umělé inteligence. Autor zjistil, že stávající populární přístup k překladu, neurální strojový překlad, má lepší výsledky. Přesto jedna ze sledovaných služeb generativní umělé inteligence, ChatGPT-4, překonala výsledky autorem dělaného lidského hodnocení jedné ze zvolených služeb neuronového strojového překladu. Dle autorových výsledků záleží na oboru textu a směru překladu při hodnocení kvality překladu. Jisté sledované obory mají významně lepší výsledky dle obou metrik a překlady do angličtiny mají ve všech sledovaných hodnotách lepší výsledky než výsledky překladu do češtiny. V případě dopadu délky textu na kvalitu překladu ukazují výsledky v autorově zvolených délkách na to, že délka nemá významný dopad na kvalitu překladu. Při růstu délky ale roste poměr chybných překladů z různých služeb, tedy s délkou roste počet překladů stejného textu od různých služeb, které potřebují alespoň jednu úpravu. Z dotazníkového šetření vyplynuly výsledky podobné těm
Vedoucí práce: Ladislav Luc
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses