Konstrukce předstihového kompozitního indikátoru pro Českou republiku - Bouz, Lukáš; Vltavská, Kristýna; Fischer, Jakub, 1978-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Hlavním cílem této práce je konstrukce předstihového kompozitního indikátoru pro hospodářský cyklus České republiky. Použita je metodika vyvinutá organizací OECD pro konstrukci jejich systému CLIs (composite leading indicators). Daná metodika je shrnuta s tím, že bližší důraz je kladen na porovnání ekonomických ukazatelů s referenční časovou řadou a následný výběr těch nejvhodnějších pro vstup do výsledného indikátoru. Bližší důraz na tento krok byl zvolen z důvodu netransparentnosti OECD a celkové omezenosti dosavadního výzkumu v rámci této problematiky. Porovnány jsou různé metriky zachycující vztah mezi ukazatelem a referenční časovou řadou a dvě metody následného výběru. Konkrétně se jedná o bodovací metodu a metodu vícekriteriálního rozhodování TOPSIS. Posouzeno je několik váhových schémat pro srovnání uvažovaných metrik. Využití metody TOPSIS vykazuje lepší výsledky než bodovací metoda. Optimální počet ukazatelů k zahrnutí do výsledného indikátoru je doporučeno zvolit pomocí druhé aplikace metody TOPSIS na indikátory s různým počtem zahrnutých ukazatelů.
Vedoucí práce: Kristýna Vltavská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: datové analýzy a modelování [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses