Digitalizace ve finanční správě, analýza a hodnocení ČŘ v EU kontextu - Gajda, Josef (2024)
Tato práce se se zaměřuje na digitalizaci ve veřejné správě, konkrétně ve finanční správě. Cílem bakalářské práce bylo provést analýzu a hodnocení digitalizace ve Finanční správě České republiky se specifickým zaměřením na informační systémy (IS) MOJE daně a DIS+ v porovnání s jinými státy EU. Teoretický základ práce byl shromážděn rešerší a analýzou dostupných zahraniční a českých zdrojů zabývajících se problematikou digitalizace ve veřejné správě se zaměřením na finanční správu. Práce představuje základní fáze vývoje e-governmentu spolu s jeho klíčovými faktory. Dále popisuje digitalizaci veřejné správy ČR se zaměřením na digitalizaci Finanční správy České republiky. V rámci práce jsou představeny standardy pro řízení podnikové informatiky, konkrétně ITIL a CobiT. Následně je v práci představeno vícekriteriální rozhodování spolu s metodou Analytický hierarchický proces (AHP). V práci je následně provedena volba složek vícekriteriálního rozhodování za účelem porovnání vybraných daňových informačních systémů České republiky, Slovenské republiky a Polské republiky, která se soustředí na volbu hodnoticích kritérií na základě informací z teoretického rámce. Je provedena analýza daňových informačních systémů vybraných sousedních zemí EU. Součástí práce je empirický výzkum, jehož cílem bylo shromáždění a analýza uživatelských zkušeností a zpětné vazby prostřednictvím dotazníkového šetření. Daňové informační systémy vybraných zemí byly následně porovnávány za pomocí vícekriteriálního rozhodování metodou AHP, kde byla stanovena optimální alternativa z množiny daňových informačních systémů sousedních zemí EU podle stanovených hodnotících kritérií.