Stres a práce pod stresem u ředitelů škol - Hrubá, Vendula (2024)
Stres patří mezi jevy, které protkávají život každého člověka. Pro ředitele škol, jakožto leadery a manažery je důležité, aby byli schopni řídit stres a disponovat určitou odolností vůči stresovým situacím. Cílem této diplomové práce bylo prozkoumat problematiku stresu u vybraných ředitelů škol, zjistit, jak stres působí na ředitele, jak ředitelé škol se stresem pracují a na základě zjištění navrhnout doporučení a opatření. Pro získání dat bylo využito kvalitativního výzkumu, konkrétně hloubkových polostrukturovaných rozhovorů, které byly po doslovném přepisu kódovány a interpretovány. Rozhovory byly doplněny o výstupy z nástroje škály vnímaného stresu. Bylo zjištěno, že stres působí na ředitele škol jako motivátor pro zvýšení výkonnosti, dále v rámci prevence stresu využívají ředitelé škol relaxační techniky, fyzickou aktivitu, delegování či sdílení. Rovnováha mezi pracovním a osobním životem je narušena zejména v důsledku objemu pracovních povinností a nedostatkům v oblasti time-managementu. Mezi doporučení byly zařazeny nástroje pro lepší rozvržení pracovního času, péče o duševní zdraví a využití supervizí v rámci pedagogického sboru.