Zefektivnění monitoringu cloudové infrastruktury ve společnosti poskytující mailové kolaborativní řešení - Juřica, Tomáš; Pavlíček, Luboš; Kratochvíl, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Bakalářská práce se zaměřuje na zefektivnění monitoringu cloudové infrastruktury ve společnosti poskytující mailové kolaborativní řešení ve formě Software as a Service. Současná implementace monitoringu obsahuje řadu nedostatků, mezi které patří oddělený monitoring zákaznických serverů od ostatní cloudové infrastruktury, uchovávání dlouhodobých dat ve stejném systému a související výkonnostní problémy monitorovacího nástroje Zabbix. Cílem práce je monitoring infrastruktury zefektivnit a zmíněné nedostatky odstranit. Na základě analýzy současného stavu infrastruktury a jejího monitoringu, jsou definovány vybrané problémy a zvoleny nástroje pro dosažení cíle dle požadavků společnosti. Práce se dále zabývá implementací monitoringu v režimu vysoké dostupnosti, provedením částečné konsolidace jednotlivých prvků infrastruktury a oddělením dlouhodobých trendů do samostatného systému. Při implementaci testovacího prostředí monitoringu je kladen velký důraz na nastavení závislostí jednotlivých prvků infrastruktury pro zpřehlednění a odhalení hlavní příčiny potenciálního problému. Výsledkem práce je Zabbix cluster s vysokou dostupností, který rozšiřuje monitoring zákaznických serverů o podstatné prvky infrastruktury. Tento cluster je využitý výhradně pro alerting s nastavenými závislostmi. Pro práci s historickými daty je vytvořen oddělený Prometheus server a Grafana. Toto řešení může společnost využít jako náhradu současné implementace.
Vedoucí práce: Luboš Pavlíček
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses