Štatistická analýza vybraných determinantov ovplyvňujúcich športový výkon jedinca - Kuczik, Mária (2024)
Bakalárska práca sa zaoberá športovým výkonom jedinca a štatistickou analýzou vybraných faktorov, ktoré túto výkonnosť ovplyvňujú. Hlavným cieľom práce je, na základe štatistickej analýzy týchto charakteristík športových výkonov, poskytnúť poznatky pre lepšie pochopenie vzájomných súvislostí medzi vybranými ukazovateľmi a výkonnosťou jedinca. V prvej časti práce sú vymedzené všeobecné pojmy a determinanty, ktoré ovplyvňujú výkon športovca. Práca sa podrobnejšie zameriava na vybrané bežecké disciplíny a determinujúce faktory ovplyvňujúce výkonnosť bežcov. Pomocou vybraných štatistických metód, ako sú popisná štatistika, regresná analýza, analýza rozptylu a štatistické testovanie hypotéz, sú v ďalšej časti spracované výsledky kľúčových ukazovateľov rôznych výskumov. Ďalej je v práci poukázané na nezanedbateľný vplyv genetiky a trénovanosti na športovcov. V druhej časti práce je spracovaná štatistická analýza dát zvolených faktorov ovplyvňujúcich športovú výkonnosť atlétov získané vlastným výskumom. Výskum bol vykonaný na vybranej vzorke respondentov, atlétov a bežcov, formou dotazníka. Vyhodnotené dáta z dotazníka sú následne porovnané so zisteniami uvedenými v predchádzajúcej časti bakalárskej práce. Poznatky z bakalárskej práce môžu pomôcť širokej verejnosti rozšíriť si vedomosti o vzťahu športu a výkonnosti, optimalizovať vlastný tréningový program, alebo rozhodnúť sa pre vhodnú športovú aktivitu.