Design prostorového zvuku animovaného filmu - Musilová, Liliana; Svoboda, Jaroslav; Volejníček, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Práce se zabývá designem prostorového zvuku animovaného filmu. Cílem této bakalářské práce je aktualizace zvukové složky konkrétního animovaného filmu, aby odpovídala požadavkům moderní doby. Dalším cílem je také transformovat tento nový zvuk za účelem vytvoření prostorového zvuku. Teoretická část obsahuje rešerši dostupné literatury. V rámci ní je mapován obecný vývoj zvukového filmu v kinematografii. Posléze je zkoumáno historické využití zvuku v animované tvorbě a možné postupy, které jsou používány pro jeho vytvoření. V závěru teoretické časti je zpracován přehled prostorového zvuku a jeho formátů Praktická část práce začíná analýzou relevantních filmů s Mickey Mousem, zkoumající jejich proměnlivost v průběhu posledních sto let. Stylizované zvuky přítomné v prvních filmech se udržely až do současnosti, kdy je ruchová složka pojata více realisticky. Tento posun je pozorován i během analýzy relevantní konkurence. Proces aktualizace zvukové složky začíná detailní analýzou vybraného animovaného filmu Gallopin‘ Gaucho z roku 1928, během které se vytváří pomocný zvukový scénář. S jeho pomocí je vytvořen nový zvukový doprovod filmu, včetně ruchů, atmosfér a hudby. Vzhledem k absenci dialogu je značná část pozornosti přesunuta na často stylizované ruchy. Klíčový charakter starého zvuku je vytvořen pomocí postupů z teoretické části, které jsou využity i k dalším úpravám. V následné mixovací fázi jsou upraveny hlasitosti jednotlivých zvuků a zvukových složek. Smíchaný zvuk je následně ve studiu adaptován do vícekanálového prostorového zvuku, konkrétně do formátu 5.1. Na základě poznatků z rešerše je prostorový zvuk pečlivě využíván ve vhodných momentech. Pro možnost poslechu na větším množství zařízení je navíc vytvořena dodatečná stereofonní verze. Výsledné dílo je zhodnoce
Vedoucí práce: Jaroslav Svoboda
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: multimédia v ekonomické praxi [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses