Etické otázky aplikace umělé inteligence - Hanuš, Jiří; Ivánek, Jiří, 1953-; Chudán, David; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Umělá inteligence se už objevuje skoro v každé oblasti lidské činnosti, proto je nutné zabývat se i etickými zásadami při jejím používání. Tato bakalářská práce se zaměřuje na etické otázky aplikace umělé inteligence. Hlavním cílem této práce je prostřednictvím kazuistiky ukázat a rozebrat etické otázky, které vzejdou z použití etiky na konkrétní oblasti aplikace umělé inteligence. Vedlejším cílem je pak vysvětlit pojem umělá inteligence a pro lepší pochopení i stručně představit její historii. K tomu je použita metoda literární rešerše. V první části práce je definován pojem umělá inteligence a jsou vysvětleny jednotlivé složky umělé inteligence. Dále jsou uvedeny hlavní milníky v historii umělé inteligence, které formovaly tento obor a ovlivnily jeho současný stav. Další část se věnuje etice jako filozofické disciplíně a etice ve vztahu k umělé inteligenci. Zejména vysvětlením pěti nejpoužívanějších etických principů v souvislosti s umělou inteligencí. V poslední části pak budou aplikovány tyto základní etické principy na konkrétní situace ve vybraných oblastech, kde se umělá inteligence využívá a autor se bude snažit pomocí nich rozebrat etické otázky s tím spojené. Bude se jednat o oblast autonomních vozidel, generativní AI a oblast zdravotnictví.
Vedoucí práce: Jiří Ivánek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační média a služby [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses