Data mining na datech o sázkových kurzech na fotbalová utkání - Vavruška, Vladimír (2024)
Bakalářská práce se zabývá využitím data miningu na datech o sázkových kurzech na utkání 1. české fotbalové ligy od sezóny 2016/2017 do sezóny 2022/2023. Vzhledem k velmi rozsáhlým datům z předchozích let můžeme pomocí technik data miningu predikovat nejlepší možnou sázku s cílem zisku. Teoretická část se zaměřuje na metodiku CRISP-DM, která zahrnuje fáze porozumění doménové oblasti, porozumění datům, předzpracování dat, modelování, vyhodnocení a využití výsledků. Podle této metodiky je strukturována praktická část práce. Dále je součástí teoretické části představení systému LISp-Miner ve kterém se bude analýza zpracovávat. V praktické části práce jsou použity kroky data miningu na vybraných datech od získání dat po interpretaci výsledků analýzy. Modelování je realizováno v prostředí LISp-Miner pomocí procedur 4ft-Miner, CF-Miner a SD4ft-Miner, které jsou použity k řešení připravených analytických otázek. Výsledky analytických otázek jsou zobrazeny a dále analyzovány v systému MS Office Excel. Hlavním cílem práce je zjištění dlouhodobých trendů sázkových kurzů a nalezení podhodnocených sázek za účelem výdělku.