Efektivita Instagramu jako komunikačního kanálu pro budování komunity a podporu prodeje workshopů v keramickém studiu - Aiupova, Kamilla (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou efektivity Instagramu jako komunikačního kanálu pro podporu prodeje a budování komunity kolem keramického studia Topka. Cíl práce zahrnuje zvýšení zisku o 10 % a vytvoření základny 15 pravidelných účastníků workshopů a coworkingu v období července až listopadu 2024. Práce vychází z analýzy aktuální komunikace studia, dotazníkového šetření i rozhovorů s majitelkami, dále zahrnuje návrh konkrétních kroků optimalizace komunikační strategie. V teoretické části jsou definovány klíčové koncepty z oblasti marketingové komunikace, obsahové strategie a digitálního marketingu. Praktická část zahrnuje porovnání dat z období před implementací změn a po ní, využití SWOT-analýzy a rámce See–Think–Do–Care, stejně jako hodnocení metrik zapojení, prodejů a budování komunity. Optimalizace zahrnuje zlepšení navigace na Instagramu, jasnou komunikaci o coworkingu, vytvoření atraktivního obsahu i efektivní využití Instagram Ads. Výsledky ukazují téměř trojnásobné zvýšení zisku studia, a to především díky zavedení přehlednější zákaznické cesty a cílené propagace. Počet pravidelných zákazníků coworkingu dosahuje 11, což představuje základ pro další rozvoj komunity. Hlavním přínosem práce je praktický návrh strategií, které jsou aplikovatelné nejen na keramické studio Topka, ale i na jiná malá kreativní studia hledající efektivní využití Instagramu pro marketingové účely.