Modely GPT a jejich využití v moderních technologiích a aplikacích - Nikolaev, Dmitrii; Kovářová, Marie; Maryška, Miloš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá schopnostmi, aplikacemi a dopadem modelů Generative Pre-trained Transformer (GPT), přičemž klade zvláštní důraz na jejich potenciál v oblasti softwarového vývoje. Začíná teoretickým úvodem, který se věnuje evoluci modelů GPT a architektuře transformátoru, jež je základem jejich schopnosti generovat text s kvalitou srovnatelnou s lidským textem. Komparativní analýza zdůrazňuje rozdíly a neustálé pokroky mezi jednotlivými iteracemi GPT a srovnatelnými architekturami. Práce také prozkoumává rozmanité aplikace modelů GPT a zahrnuje diskusi o etických aspektech a společenských dopadech, které tyto modely přinášejí. Pro ukázku praktické užitečnosti modelů GPT práce podrobně popisuje případovou studii integrace modelu GPT do pracovního procesu softwarového vývoje. Hodnotí se implementace, provádění a výsledky projektu, což poskytuje náhledy do možných výhod a budoucích využití. Aplikace "Concept Explorer" je představena jako příklad, který demonstruje využití modelů GPT pro vysvětlení a překlad konceptů. Závěr práce syntetizuje teoretické koncepty a praktické zjištění, zdůrazňuje klíčové poznatky a navrhuje možné oblasti pro budoucí výzkum role modelů GPT ve vývoji softwaru.
Vedoucí práce: Marie Kovářová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses