Customer Journey Škoda Muzea v digitálních kanálech - Stepanov, Artem (2024)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na analýzu interakce zákazníků s digitálními marketingovými kanály Škoda Muzea a zjištění slabých míst digitální komunikace. Cílem práce je vyhodnotit interakci na základě analytických dat a zmapovat cestu zákazníka. Teoretická část obsahuje informace o základech marketingu, digitálním marketingu a také části o zákaznické cestě a sběru dat. Praktická část začíná úvodem do historie a vývoje marketingu Škoda Muzea, další kapitolou je analýza sekundárních dat o návštěvnících. Z ní vyplývá, že nejpopulárnějším digitálním komunikačním kanálem jsou webové stránky, zatímco sociální média vykazují mnohem nižší míru zapojení, což může souviset s poměrně vysokým věkovým průměrem cílové skupiny. Rozvoj digitální komunikace prostřednictvím metod, jako je digitální PR a Influencer marketing, však může pomoci přilákat mladší publikum, které je aktivnější na sociálních sítích, a otevřít tak nové perspektivy pro zvýšení zapojení návštěvníků a rozšíření publika muzea. Hlavní kapitolou je analýza interakcí zákazníků s webovou stránkou, která v prvním čtvrtletí roku 2024 přilákala více než 49 000 návštěvníků. Na základě údajů poskytnutých platformou pro webovou analytiku Piwik PRO byla vizualizována mapa cesty zákazníka, která ukazuje průběh komunikace s tímto klíčovým digitálním kanálem muzea a naznačuje silná a slabá místa interakce se zákazníkem. Jako výsledek práce lze uvést, že sociální sítě jsou málo efektivní a vyžadují pečlivější pozornost a vypracování kvalitní marketingové strategie, důvodem může být vysoký věk cílové skupiny, proto by muzeum mělo věnovat pozornost také rozšíření cílové skupiny směrem k mladší generaci. Webové stránky muzea mají i přes dobré výsledky ve vztahu k sociálním sítím také nedostatky, n