Vliv umělé inteligence na důvěryhodnost informací a tvorba dezinformačního obsahu - Sochor, Adam; Papík, Richard, 1962-; Sklenák, Vilém, 1963-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem umělé inteligence a její rolí ve vytváření dezinformačního obsahu. Cílem práce je provést teoretický přehled dané oblasti, učinit základní analytické závěry, a doplnit je o kvalitativní analýzu vybraných případových úloh. V teoretické části jsou nejprve představeny potenciální hrozby ze strany umělé inteligence, následně vymezen pojem “dezinformační obsah“ a v poslední řadě učiněno zasazení generativní umělé inteligence do kontextu vytváření dezinformací. Ve výzkumné části je pak provedena kvalitativní analýza vybraných případových úloh. Výběr případových úloh byl omezen na problematiku deepfake útoků. Jednotlivé případy jsou nejdříve stručně představeny a následně mezi sebou porovnávány na základě stanovených kritérií. Výsledkem komparace je pak zodpovězení výzkumných otázek a formulování univerzální teorie, která se snaží zobecnit myšlenky z jednotlivých úloh tak, aby následně byla aplikovatelná i na podobné problémy a sloužila jako návod, jak se vyvarovat a předejít útokům pomocí deepfake technologie.
Vedoucí práce: Richard Papík
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses