Analýza a návrh dvoufázového bezpečnostního ověření uživatele v mobilním bankovnictví - Lepeshko, Valeriya; Bruckner, Tomáš, 1974-; Stanovská, Iva; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na analýzu a návrh dvoufázového bezpečnostního ověření (2FA) uživatele v mobilním bankovnictví. Úvod práce vymezuje rozsah, omezení studie, cíle a metody jejich dosažení. Následně byla provedena analýza současného stavu kybernetické bezpečnosti v bankovnictví. Práce zkoumá mezinárodní standardy týkající se kybernetické bezpečnosti a dopady jejich implementace do mobilního bankovnictví. Autorka srovnává různé metody dvoufaktorové autentizace využívané napříč vybranými českými bankami. Výsledkem této bakalářské práce je návrh konkrétního procesního modelu pro konkrétní českou banku za účelem zvýšení úrovně kybernetické bezpečnosti v bankovním prostředí prostřednictvím dvoufázového ověření uživatele. Model dvoufázového ověření je navržen za dodržení principů BPMN, jež jsou definovány v normě ISO/IEC 19510:2013. Návrh zohledňuje jak technologické aspekty, tak uživatelský pohled, s cílem zajistit efektivní a uživatelsky přívětivý systém.
Vedoucí práce: Tomáš Bruckner
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses