Analýza dat výsledků testu fluidní inteligence Mensy Česko - Pavelka, Jan Hubert; Löster, Tomáš, 1980-; Bílková, Diana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Bakalářská práce je zaměřena na analýzu výsledků nově vyvíjeného testu fluidní inteligence, jehož tvorbě se věnuje nezisková organizace Mensa Česko. V teoretické části je rozebírán pojem inteligence a způsoby jejího měření. Část je také věnována organizaci Mensa Česko. V praktické části práce pojednává o principu fungování úloh maticového typu a úloh s číselnými řadami. Následně se věnuje analýze reálného datového souboru testovaných dobrovolníků. Za využití statistických metod práce odhalila zajímavé souvislosti. Bylo například zjištěno, že muži v testu dosahují v průměru vyššího počtu bodů než ženy, a to o přibližně 2 body. Dále se ukazuje, že průměrný počet získaných bodů u testovaných je 22,95. Nejčastěji dosahovali testovaní výsledku 24 bodů z celého testu. Nejvyššího průměrného počtu bodů dosahují testovaní z Ústeckého kraje. Úspěšnější zároveň bývají lidé pocházející ze sídel o velikosti 10 000 – 100 000 obyvatel. Nejméně výsledků v kategorii nízké úspěšnosti je mezi testujícími s vysokoškolským vzděláním. V práci je také popsáno, jak by mělo být upraveno pořadí otázek v novém testu, aby otázky byly seřazeny dle obtížnosti vzestupně.
Vedoucí práce: Tomáš Löster
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: datové analýzy a modelování [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses