Využití statistických metod pro predikci výsledků v oblasti bojových sportů - Zacpal, Adam; Fojtík, Jan; Koudelka, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Bakalářská práce se zabývá využitím statistických metod pro predikci výsledků ve smíšených bojových uměních (MMA), zejména v zápasech organizace UFC. Cílem práce bylo přispět k lepšímu porozumění faktorů ovlivňujících výsledky zápasů, implementovat prediktivní modely a poskytnout tak užitečné poznatky o tomto sportu. Práce je strukturována do pěti částí, které zahrnují pochopení problematiky sportu, získání, zpracování a čištění vstupních dat, analýzu klíčových proměnných ovlivňujících výsledky a způsoby ukončení zápasů a implementaci prediktivních modelů. V analýze byly zkoumány, mimo jiné, fyzické charakteristiky zápasníků, jejich předešlé zápasy, externí podmínky zápasu či historický vývoj způsobu ukončení zápasu. Pro predikci výsledků a způsobů ukončení zápasů byly vytvořeny vybrané modely strojového učení a Elo model. Práce představuje komplexní přístup k analýze a predikci sportovních výsledků pomocí moderních statistických technik a knihoven programovacího jazyka python. Hlavní přínos práce vidí autor zejména v přesnosti predikce jednoho z modelů pro způsob ukončení zápasu.
Vedoucí práce: Jan Fojtík
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses