Využiti VFX a CGI při tvorbě postav ve filmovém průmyslu - Ihnatenko, Alina; Bubeníček, Jan; Dušek, Václav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Bakalářská práce je věnována tvorbě filmových postav s využitím CGI a vizuálních efektů, konkrétně jejich animaci pomocí různých technik a nástrojů. Teoretická část obsahuje kapitoly věnované vysvětlení a rozdílům mezi pojmy VFX a CGI, jejich historii vzniku i vývoje a současnému stavu odvětví. Jedna z kapitol je zaměřena na srovnání vývoje VFX na příkladu případové studie dvou částí filmu Avatar a následnému závěru o zdokonalení technik vizuálních efektů. Zároveň se práce dotýká budoucích trendů v sektoru, zejména v kontextu umělé inteligence, a analyzuje celý proces vzniku filmu. Z hlediska VFX se dotýka technik, principů a postupů při vytváření 3D modelů postav. V praktické části bakalářské práce je záměrem otestovat AI nástroje, určené pro zachycení lidského pohybu, porovnat je s klasickou ruční animací v technice rotomation a posoudit, zda dané nástroje mají budoucnost v průmyslu. Zde jsou aplikovány teoretické poznatky na tvorbu animace postavy a její integraci do natočeného videa. Ve výsledku praktické částí se ukázalo, že se mezi testované nástroje jevil lídr a, že nástroje umělé inteligence mají značný potenciál pro budoucí využití v oblasti filmové tvorby.
Vedoucí práce: Jan Bubeníček
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: multimédia v ekonomické praxi [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses