Emmanuel Lubezki : Analýza kameramanského stylu - Barabáš, Martin; Truhlář, Filip; Říha, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Na základě analýzy filmu Potomci lidí, který vznikl ve spolupráci s režisérem Alfonsem Cuarónem a následného porovnání s filmy Gravitace a Mexická jízda ze stejné spolupráce autor vypozoroval určité opakující se rysy ve tvorbě kameramana Emmanuela Lubezki. Z důvodů ověření relevance dosažených výsledků autor následně tato zjištění konfrontoval s kameramanovou prací na dílech vzniklých v jiných spolupracích. Konkrétně byly analyzované filmy ze spolupráce s Terrencem Malickem – Strom života a Nový svět – a ze spolupráce s Alejandrem Gonzálezem Iñarritu – Birdman a Revenant. Autor zjistil, že klíčové prvky v Lubezkiho tvorbě především využívají aspekty rámování a perspektivy, pohyblivý rám, dlouhé záběry a způsob osvětlení. Konkrétně jde o časté využívání přírodního a praktického osvětlení, extenzivní kamerový pohyb, dlouhé záběry anebo preference pro velmi malou ohniskovou vzdálenost a čistý obraz. Ačkoliv jsou dominanty jednotlivých zkoumaných filmů více či méně rozdílné, z hlediska filmové kamery bylo prokázáno opakování určitých dominantních aspektů mající podobné, ne-li stejné funkce napříč spolupracemi. Bylo také prokázáno, že důležitým sjednocujícím prvkem pro všechny tyto aspekty je tendence pro přirozenou estetiku. Výše zmíněné aspekty definují kamerový styl Emmanuela Lubezki. Poznatky jsou následně aplikovány do zpracování krátkého snímku se zvláštním zaměřením na dlouhý záběr a kamerový pohyb.
Vedoucí práce: Filip Truhlář
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: multimédia v ekonomické praxi [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses