Metody a výzvy při realizaci krátkého 3D animovaného filmu - Blažek, Filip; Truhlář, Filip; Krauz, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Práce zkoumá metody a výzvy při realizaci krátkého 3D animovaného filmu. V teoretické části se autor zaměřuje na obecný a všeobecně vžitý proces tvorby animovaného filmu a rozebírá jednotlivé dílčí procesy tvorby. Konkrétně pak pre-produkci, produkci, post-produkci a samotnou budoucnost projektu. Praktická část nejprve analyzuje dílo, na kterém se autor podílel. Řeší zde problémy jako časová náročnost, nedostatečná příprava v pre-produkční části či problémy s výpočetní technikou a správou objemných dat. V rámci problémů ale dává i například doporučení, jak se vyhnout problematické komunikaci a přináší přehled kolik času jednotlivé fáze zabírají. V rámci této zkušenosti je autor schopný sestavit nejrelevantnější otázky pro navazující hloubkové rozhovory s lidmi z praxe a akademické půdy. Na základě výsledků z rozhovorů jsou vytvořeny kategorie, které reflektují přístupy, doporučení a problémy napříč tvorbou krátkých 3D animovaných filmů. Autor s respondenty do hloubky rozebírá, kde vidí největší rizika při tvorbě animací a jak podobné problémy řeší. Díky odpovědím z rozhovorů má autor přehled o nejvíce stěžejních a časově náročných procesech, jako je rendering, ruční modelování nebo svícení. Dále pak jaká doporučení se nabízí v případě správy dat, volby softwarů nebo při výskytu technických problémů. Při výskytu problémů se respondenti často odkazují na fóra či uvádějí, že je důležité koukat na projekt z širší perspektivy a uvědomit si samotnou důležitost daného problému a zdali ho je třeba řešit. Všechny zjištěné aspekty byly uváženy v kontextu celého procesu vzniku 3D animace a pomohly k vytvoření edukativního videa a diagramu. Tyto materiály poskytují vhled do tvorby krátkých 3D animovaných filmů a všem lidem uvažujících o podob
Vedoucí práce: Filip Truhlář
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: multimédia v ekonomické praxi [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses