Využití video generativní AI pro motion graphics - Dvořáková, Nikola; Krauz, Tomáš; Chudáček, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Tato bakalářská práce reaguje na rostoucí trend využívaní generativní AI v kreativních odvětvích. Konkrétně se zabývá video-to-video generováním pro motion graphics. Práce popisuje několik možností, jak tuto metodu využít. Dvě z nich, style transfer (přenos stylu) a tvorba morph dynamických přechodů, jsou použity v pracovním postupu navrženém v rámci praktické části. Ten je určen pro ComfyUI rozhraní a Stable Diffusion modely. Nejdůležitějšími poznatky tohoto postupu jsou vhodně zvolené hodnoty pro kontrolu stylu a struktury. Tato kontrola proběhla na základě vizuální a motion reference vytvořených autorem. Další přínos tvoří princip vynechání několika prázdných snímků díky čemuž vzniká prostor pro vygenerování morph dynamického přechodu umělou inteligencí. Díky navrženému postupu je dále vygenerována konkrétní animace. Ta je dostupná na tomto odkaze: https://youtube.com/shorts/1U1WVSc84Zs. Hlavním přínosem práce jsou instrukce k celému procesu a navržený workflow. Ty mohou sloužit jako návod pro budoucí tvůrce motion graphics a animace. Vedlejším přínosem je pak obhajoba video-to-video výtvorů z pohledu českého autorského práva, které současnou AI generovanou tvorbu nechrání pro její neoriginalitu a netvůrčí povahu.
Vedoucí práce: Tomáš Krauz
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: multimédia v ekonomické praxi [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses