Využití statistických metod v kryptoanalýze kombinací klasických šifer a jejich implementace v programovacím jazyce Python - Soukup, Daniel (2024)
Tato práce se zabývá výzkumem a implementací statistických metod v oblasti kryptoanalýzy, s důrazem na analýzu a dešifrování šifer, které využívají kombinace klasických šifer substituce a transpozice. V první části je představen teoretický základ kryptoanalýzy, aplikovatelný na principy šifer substituce a transpozice. Následně jsou zkoumány konkrétní statistické metody, mezi něž patří frekvenční analýza, Kasiskiho metoda a Friedmanův index koincidence pro odhad délky klíče. Pro řešení kombinace šifer jsou využity metody vycházející z maximalizace věrohodnosti a Markovových řetězců. Závěr práce je věnován implementaci těchto metod v programovacím jazyce Python a vyhodnocení výsledků. Přínos práce spočívá v zaměření na využití statistických metod na kombinace šifer, kterým se standardní literatura přímo nevěnuje.