Redesign vizuálního stylu značky Frajer - Varenova, Arina; Bedřichová, Petra; Božková, Karolína; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na redesign vizuální identity značky piva Frajer. Cílem práce je analyzovat vizuální komunikaci značky a vyvinout nový design, který lépe odráží sdělení značky, odpovídá moderním trendům, cílovému publiku a vychází z výzkumu probíraného v rámci teoretické části této práce. Doplňkovým výstupem je analýza vizuální komunikace klientem vybraných konkurenčních značek na sociálních sítích, výroba šablony pro práci s grafickým obsahem na síti Instagram, která je hlavním komunikačním kanálem značky v digitálním prostředí. Teoretická část práce je zaměřena na analýzu vizuálního stylu konkurenčních značek na trhu, principů vizuální identity a vlivu na spotřebitele designových prvků jako jsou barvy, geometrické tvary, typografie a další. Jsou zanalyzované archetypy značek v kontextu vizuální identity, specifika packaging designu a použití materiálů při tisku. Co se tyče praktické části, práce nejprve provádí analýzu historie a hodnot značky Frajer, přiřazuje jí odpovídající archetyp. Poté následuje studie trhu a konkurenčního prostředí. Práce pak pokračuje důkladným popisem požadavků zákazníka. Nejrozsáhlejší částí je proces tvorby nových obalů, od prvních konceptů až po realizaci. Proces zahrnoval testování nových značek prostřednictvím rozhovorů s respondenty zastupujícími cílovou skupinu a poté implementaci zpětné vazby od veřejnosti a klienta. Na základě získaných poznatků je vyvíjen nový vizuální styl, který kombinuje moderní prvky a zachovává autentický charakter značky. Design nové etikety si klade za cíl odlišit se od klientem zvolené konkurence a zprostředkovat rebelského ducha “Frajera”. Zároveň ale zůstává srozumitelný pro spotřebitele, který by na první pohled měl pochopit, že se jedná o klasický typ piva, světlý ležák. Výsledkem této
Etikety byly schváleny zákazníkem, následně mu předány a připraveny k tisku a následné realizaci. Také byl vytvořen a předán firemní template pro práci s grafickým obsahem v online prostředí, převážně na Instagramu. S ohledem na stanovené cíle této bakalářské práce lze považovat za úspěšně dokončené. Výsledkem této práce je zvýšení celkové konkurenceschopnosti a lepší sebeprezentace jak produktu, tak samotné značky, která se stala více rozpoznatelnou a získala specificky stanovené grafické prvky, které odrážejí její poselství. Do budoucna je možné díky zavedení odvážnějšího grafického řešení rozšíření cílového publika.
Vedoucí práce: Petra Ivanega
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: multimédia v ekonomické praxi [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses