Výdaje na rekreaci v závislosti na charakteristice rodiny a inflaci - Lux, Ondřej; Krautwurm, Petr; Rejthar, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Cílem práce je ověřit, jak se výdaje na rekreaci liší v závislosti na inflaci a charakteristice rodiny, konkrétně její příslušnosti k určité společenské skupině. Základním metodologickým nástrojem práce je regresní analýza aplikovaná na sekundárních datech Statistiky rodinných účtů ČSÚ, které se týkají spotřebních výdajů rodiny a jejích charakteristik. Výzkum zjistil, že mezi charakteristiky, které mají z věcného hlediska nejvýznamnější dopad na velikost výdajů na rekreaci, patří počet osob v domácnosti, věk, pohlaví a vzdělání přednosty domácnosti. Byl nalezen taktéž statisticky významný rozdíl mezi domácnostmi seniorů a domácnostmi ekonomicky aktivních členů. Práce rovněž zkoumala vliv míry inflace na průměrné výdaje na rekreaci pomocí měření elasticity výdajů na bydlení na inflaci, přičemž výsledky této analýzy nasvědčují, že se mezi těmito proměnnými nenachází žádný významný vztah. Inflace tak překvapivě nemá významný vliv na vývoj výdajů českých domácností na rekreaci.
Vedoucí práce: Petr Krautwurm
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses