Tvůrčí procesy českých filmařů : Insight versus Produkční model - Drbohlavová, Klára (2024)
Kreativita poskytuje široké spektrum oblastí pro výzkum. I když je pro uměleckou tvorbu naprosto klíčovým faktorem, málokterý kreativec těmto procesům rozumí. Cílem této bakalářské práce je proto porozumění tvůrčím procesům mladé generace českých filmařů a identifikace prvků, které při tvorbě pomáhají. Pro výzkum využívá kvalitativní metodu hloubkových rozhovorů, které následně analyzuje a aplikuje na ně metodu mentálních modelů Insight a Produkční, které představují specifické přístupy ke generaci nápadů. Z tohoto rozboru identifikuje čtyři základní směry implicitních teorií kreativity filmařů a zjišťuje, že pozorování, hudba a konzultace jsou výraznými prvky ovlivňujícími kreativitu. Zjištění dále naznačují, že časový dostatek či nedostatek má větší vliv na výkony filmařů než jejich mentální modely. Dominantním modelem většiny filmařů je model Insight, nicméně primárně pro potřeby validace svých nápadů využívají také modelu Produkčního. Schopnost modely kombinovat je dobrým předpokladem pro kreativní výkon. Závěry práce poskytují ucelený pohled na tvůrčí procesy filmařů, nabízí seznam prvků pro zlepšení jejich kreativních procesů a přináší podněty pro zamyšlení a lepší porozumění vlastní kreativitě.