Otázky etiky a psychologický dopad umelej inteligencie na spoločnosť - Mladší, Libor; Svatoš, Oleg; Řepa, Václav, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Táto práca je zameraná na preskúmanie stále rastúceho vplyvu umelej inteligencie a algoritmov hlbokého učenia so špecifickým zameraním na etické otázky a dilemy spojené s vývojom a používaním umelej inteligencie, tak isto ako aj psychologickým dopadom, ktorý tieto technológie majú na spoločnosť a jednotlivcov žijúcich v nej. S neustále rastúcou prítomnosťou umelej inteligencie v našich životoch taktiež rastie dôležitosť poznať problémy spojené s jej vývojom a implementáciou. Na tomto základe boli stanovené výskumné otázky a ciele tejto práce. Prvým z nich bolo predstaviť oblasť umelej inteligencie, jasne definovať čo sa pod pojmom umelá inteligencie myslí, predstaviť historický vývoj tejto technológie a oboznámiť čitateľa s modernými trendami v tomto odvetví. Ďalej sú obšírne predstavené etické dilemy a otázky spojené s umelou inteligenciou. Na dosiahnutie tohto cieľa bola využitá tradičná rešerš a analýza viac než 20 relevantných prác, ktoré poskytujú rôzne uhly pohľadu na problematiku. Okrem etických otázok sú analyzované aj rôzne prístupy k tomu, ako sa k nim správne postaviť a ako sa môžu tieto dilemy riešiť. Kapitola tiež obsahuje rôzne pohľady na kategorizáciu problémov a predstavuje taktiež konceptuálne filozofické problémy návrhu umelej inteligencie. Na tému psychológie analyzuje práca 3 hlavné smery, v ktorých umelá inteligencia ovplyvňuje našu psychológiu: naše správanie, naše duševné zdravie a náš pracovný život. V každej kapitole je k tomu predstavených niekoľko príkladov. Prínosy tejto práce spočívajú primárne v prinesení komplexného náhľadu na celú problematiku etiky AI, psychologických vplyvov na ľudí, analyzovania moderných trendov v odvetví a vyvodení záverov o tom, aká je najoptimálnejšia cesta na riešenie daných problémov pre budúci etický a blahodarný vývoj
Vedoucí práce: Oleg Svatoš
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses