Vliv (ne)zdravého životního stylu obyvatel ČR na jejich zdraví - Nguyen, Trung Kien (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou vybraných zdravotních determinantů životního stylu, a to: Body Mass Indexu, konzumace alkoholu a užívání tabákových výrobků, na základě dat ze šetření EHIS v České republice. Další část práce je věnována sledování vývoje prevalence kardiovaskulárních onemocnění a úmrtí. Součástí práce je také analýza vývoje střední délky života, včetně střední délky života s vyloučením příčiny úmrtí. Na závěr bude sledován vývoj zdravé délky života. Z výsledků práce vyplývá, že nárůst nadváhy a obezity, nejen u mužů a žen, ale také u dětí, je oprávněně označován jako „nemoc 21.století“. Pozitivním trendem je pokles podílu kouření a každodenní konzumace alkoholu, které jsou jedny z hlavních faktorů ovlivňujícími kardiovaskulární onemocnění. Navzdory rostoucí prevalenci osob s kardiovaskulárními onemocněními počet úmrtí na tato onemocnění nadále klesá. Na tomto poklesu se mohou podílet faktory, jako je rozvoj zdravotnické péče nebo vyšší účinnost nových léků. U vývoje střední délky života a střední délky života ve zdraví byl zaznamenán vliv pandemie covid-19. Výsledky této práce poskytují nejen poznatky o vývoji zdravotních determinantů životního stylu a jejich vlivu na kardiovaskulární onemocnění, ale také nabízejí komplexní pohled na zdravotní stav populace České republiky. Zároveň by měly sloužit jako podnět ke zlepšení životních návyků obyvatel.