Prostorová analýza kriminality na úrovni detailních dat Policie ČR - Svoboda, Matyáš; Lacko, Jindřich; Formánek, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Tato bakalářská práce zkoumá prostorovou analýzu majetkové kriminality v 77 okresech České republiky v období let 2016 až 2023, přičemž jsme celé toto období brali jako agregát. Využili jsme teoretické socio-ekonomické poznatky a provedli lineární regresní analýzu, abychom posoudili vliv jednotlivých teoretických přístupů na incidence vloupání a krádeží. Surová data o majetkové kriminalitě jsme podrobili testu Moranovo I, pomocí kterého jsme dokázali, že se mezi okresy nachází statisticky významná pozitivní prostorová autokorelace. Regresní model, který byl sestaven na základě pečlivě vybraných proměnných, umožňuje efektivně predikovat výskyt majetkových trestných činů v různých okresech. Analýza odhalila, že klíčové proměnné pro popis majetkové kriminality zahrnují průměrnou míru nezaměstnanosti, hustotu osídlení, počet sociálních zařízení na obyvatele a výši pobíraných příspěvků na bydlení na obyvatele. Proměnná související s mírou vzdělanosti se na základě našeho modelu ukázala jako statisticky nevýznamná.
Vedoucí práce: Jindřich Lacko
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses