Motivy volby architektury mikroslužeb - Beneda, Tomáš; Gála, Libor, 1965-; Vencovský, Filip; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Práce se věnuje odhalení motivů volby architektury mikroslužeb pro libovolný projekt, jako preferované architektury v dnešním IT světě. V rámci práce je provedena široká literární rešerše obsahující dostačující úvod do zkoumané problematiky, popis nejvyužívanějších architektur a detailní rozbor vlastností architektury mikroslužeb. Výzkum je uveden strukturovaným srovnáním všech zmiňovaných architektur (SOA, Monolitní architektura, EDA a Vrstvená architektura) s architekturou mikroslužeb. K získání dat pro další výzkum byly provedeny tři kvalitativní rozhovory s pečlivě vybranými odborníky z oboru a následně zpracovány s využitím tematické analýzy. Výsledkem výzkumu je srovnání závěrů tematické analýzy a literární rešerše s rozebranými a vysvětlenými rozdíly mezi těmito dvěma zdroji. Výsledkem práce jsou závěry hovořící o přechodu z monolitní na mikroservisní architekturu, který je častým krokem v zájmu zvýšení udržitelnosti a použitelnosti moderních aplikací. Dále rozebírá silné stránky mikroservisní architektury, jimiž jsou možnost svižného a agilního vývoje, flexibilita v nasazování a možnost naprosté optimalizace využívaných zdrojů. Hlavními riziky identifikovanými v závěru analýzy jsou návrh, bez kterého může architektura mikroslužeb přijít o svou efektivitu, či nesnadná integrace množství heterogenních služeb. A nakonec práce identifikuje rozdíly mezi literární rešerší a rozhovory, kterými jsou náročnost orientace v kódu a jeho komplikovanost, obtížnost tvorby udržitelných systémů a komplikovanost testování a nasazování. Tyto rozdíly jsou vysvětleny nestejným prostředím, tedy že rozhovory pocházejí z profesionálního prostředí, zatímco literatura obsahuje širší záběr informací vznikajících i v amatérských podmínkách.
Vedoucí práce: Libor Gála
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses