Aplikace pro optimalizaci modelu řízení zásob - Žahourová, Hana; Sekničková, Jana; Neugebauer, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Tato bakalářská práce představuje podrobné představení problematiky optimalizace řízení zásob s důrazem na konkrétní aplikaci v gastronomickém odvětví. Hlavním záměrem této práce je nejen prostřednictvím teoretické, ale i praktické části vytvořit ucelený návod a nástroj pro efektivní správu zásob, a to zejména ve specifickém prostředí kaváren a restaurací. Tímto nástrojem je webová aplikace, která bude sloužit pro optimalizaci řízení zásob. Webová aplikace byla zpracována pomocí programovacího jazyka Python v kombinaci s jazykem JavaScript. Byla použita reálná data z provozu, konkrétně data o skladových zásobách a spotřebě neboli poptávce po produktech v daném gastronomickém podniku, aby byla zaručena praktičnost aplikace a otestována se její funkčnost. Díky této reálné bázi bylo možné nejen teoreticky zkoumat problematiku, ale i prakticky ověřit fungování navržených postupů a algoritmů. Klíčovou fází práce bylo na základě získaných dat vypočítat potřebné údaje a následně s jejich využitím vypočítat optimální objednávku. Tato optimální objednávka byla následně porovnána s reálnou objednávkou provedenou v daném období v konkrétním gastronomickém provozu, který data poskytl. Tento srovnávací proces následně umožnil zhodnotit funkčnost celé webové aplikace. Další důležitou částí práce bylo testování vytvořené aplikace přímo v prostředí gastronomického podniku. Aplikace byla představena majitelce kavárny, pro kterou byla speciálně navržena. Její názor na aplikaci byl až na pár výhrad, jako například absence uživatelských účtů, pozitivní. Zavedení aplikace vedlo k výraznému zrychlení celého objednávacího procesu a současně k výraznému snížení nákladů spojených s neefektivním řízením zásob. Celkově lze tedy konstatovat, že byla nejen teoretickým přínosem v oblasti optimalizace
Tím by se tato aplikace mohla stát užitečným nástrojem pro manažery a majitele gastronomických podniků, kteří hledají efektivní způsoby, jak optimalizovat své zásoby a snížit provozní náklady.
Vedoucí práce: Jana Sekničková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses