Shiny aplikace pro podporu výuky testování hypotéz - Švec, Daniel; Malá, Ivana, 1962-; Svobodová, Alžběta, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Kurzy matematické statistiky a teorie pravděpodobnosti představují pro studenty ekonomických oborů na vysokých školách značnou výzvu, především kvůli vyšší míře abstrakce a nutnosti pochopení souvislostí mezi koncepty. Tato složitost může vést k nepochopení klíčových principů, což ztěžuje další studium, jak ilustruje autorova zkušenost se studiem testování hypotéz. Fakulta informatiky a statistiky Vysoké školy ekonomické v Praze reaguje na tyto výzvy vytvořením nových interaktivních aplikací pomocí balíčku Shiny v R. Tyto aplikace mají za cíl usnadnit studentům pochopení základních konceptů a postupů v oblastech teorie pravděpodobnosti a statistiky. V minulosti se užívaly jednoduché simulační Java applety, dnes však vznikají sofistikovanější nástroje využívající technologie jako JavaScript, CSS a HTML5. Programovací jazyk R společně s balíčkem Shiny představuje klíčový nástroj pro vývoj těchto aplikací díky snadné rozšiřitelnosti a minimálním požadavkům na znalosti web developmentu. Bakalářská práce se zaměřuje na vývoj webové aplikace pro studium testování hypotéz, která by měla pomoci nejen pedagogům a studentům, ale i široké veřejnosti lépe porozumět tomuto tématu skrze aplikaci. Vedlejším cílem práce je také popis konceptu testování hypotéz a jeho historický vývoj.
Vedoucí práce: Ivana Malá
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: datové analýzy a modelování [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses