Význam produkce elektrické energie z obnovitelných zdrojů pro Českou republiku (2015-2023) - Sura, Ivan; Ševčíková, Michaela; Dungl, Daniel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Práce analyzuje vývoj produkce elektřiny z obnovitelných zdrojů v České republice v letech 2015-2023 a zkoumá jejich potenciál. Zaměřuje se zejména na celkovou produkci elektřiny, přičemž sleduje také emise CO2 a čistý export elektrické energie. Závěrem došla práce k tomu, že produkce elektřiny z obnovitelných zdrojů v České republice za sledované období mezi lety 2015-2023 jen minimálně narůstala, což se projevilo i na podílu obnovitelných zdrojů na celkové produkci elektřiny, který v roce 2023 činil pouze 14,71 %. Tato hodnota je nejnižší v rámci ostatních zkoumaných zemích. U fotovoltaických elektráren však došlo v ČR v roce 2023 k výraznějšímu nárůstu produkce elektřiny, kdy představovala 26,42 % celkové produkce elektřiny z OZE. V práci bylo dále na základě regresní analýzy prokázáno, že přechod na obnovitelné zdroje by mohl pomoci snížit emisní intenzitu. Dodatečné 1 % elektrické energie vyprodukované z OZE snižuje hodnotu emisní intenzity v průměru o 0,248 %, zatímco dodatečné 1 % elektrické energie z neobnovitelných zdrojů v průměru zvyšuje hodnotu emisní intenzity o 0,524 %. Česká republika však ve sledovaném období let 2015-2023 patřila mezi zkoumanými zeměmi k největším vývozcům elektřiny. V roce 2023 byla dokonce největším čistým vývozcem elektrické energie mezi zkoumanými zeměmi, s čistým exportem 9,15 TWh. Závěrem jsou zvýrazněny jak silné, tak slabé stránky, spolu s komplikacemi a příležitostmi spojenými s přechodem na obnovitelné zdroje energie. Práce přináší poznatky o vývoji elektroenergetiky v České republice a identifikuje faktory ovlivňující produkci elektřiny z obnovitelných zdrojů. Její přínos spočívá v analýze produkce elektřiny, trendů v emisích a čistém exportu elektřiny, což může sloužit jako podklad pro formulaci energetických politik a s
Vedoucí práce: Michaela Ševčíková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses