Postavení a výzvy amerického dolaru jako světové měny v období 1990-2020 - Málek, Vojtěch; Johnson, Zdenka, 1983-; Chalupecký, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Bakalářská práce analyzuje vývoj amerického dolaru v kontextu různorodých událostí a z nich plynoucích trendů na dolarovou dominanci v letech 1990-2020. Cílem práce je primárně verifikovat zadanou hypotézu, jež je stanovena ve znění, že americký dolar měl v roce 2020 silnější postavení než v roce 1990. Zároveň je v tomto smyslu zodpovídáno i na dílčí výzkumné otázky, které dále pomáhají rozvíjet dynamičnost postavení americké měny na základě zjištění ze zkoumaného období. Konkrétně jde o otázky, týkající se vnitřních a vnějších důvodů jeho stálé dominance, předpokladu možné navazující budoucí funkce dolaru jako světové rezervní měny a také případného ohrožení jeho pozice do budoucna relevantními alternativami. Výsledky provedeného výzkumu přitom dokazují, že dolarová dominance sice, s ohledem na komplexní analýzu jejích vnitřních i vnějších faktorů společně s komparací dílčích období a indikátorů vzájemně, kritickým způsobem neoslabila, není však zároveň možné hypotézu verifikovat, jelikož indikátory naznačovaly během období spíše stagnující pozici této měny. Taktéž je zřejmé, že z krátkodobého pohledu může představovat případné určité riziko pro dolar pouze euro, zatímco z hlediska ostatních sledovaných měn a alternativy v podobě kryptoměny bitcoin bylo možné sledovat maximálně jen dílčí pozitivní trendy v jejich prospěch v některých oblastech. Přínosem této bakalářské práce je tak zejména kritická analýza dopadů vybraných indikátorů ve vztahu k dolaru a také komparace se zmíněnými alternativami.
Vedoucí práce: Zdenka Johnson
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses