Sociálny štát v USA : analýza vplyvu prezidentov Baracka Obamu a Donalda Trumpa - Zimová, Terézia; Johnson, Zdenka, 1983-; Strejčková, Tereza; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Bakalárska práca sa zaoberá vplyvom prezidentov Baracka Obamu a Donalda Trumpa na sociálnu politiku USA. Cieľom tejto práce je potvrdenie hypotézy, ktorá bola stanovená takto: Dôsledkom reštriktívnejšiemu prístupu k sociálnej politike prezidenta Trumpa boli sociálne dávky pre občanov menej dostupné, čo sa odrazilo mimo iného aj v relatívnom poklese federálnych výdajov na sociálnu oblasť. Teoretická časť je zameraná na popisovanie postojov prezidentov k vybraným oblastiam sociálneho štátu ako zdravotníctvo, sociálne dávky pre chudobných, dávky pre rodiny s deťmi, starobné dôchodky a dávky pre veteránov. Každá kapitola poukazuje na postoj a následné skutky prezidentov v danej oblasti. Praktická časť sa následne zameriava na analýzu vplyvu postojov prezidentov na federálne výdaje v daných oblastiach. Analýza spočíva v porovnávaní celkových federálnych výdajov a taktiež v porovnávaní priemerných medziročných zmien za vlád oboch prezidentov. Záver bakalárskej práce je venovaný verifikácii stanovenej hlavnej výskumnej hypotézy na základe čiastkových záverov z každej kapitoly v praktickej časti a zodpovedaniu čiastkových výskumných otázok. Autorka označuje hypotézu za vyvrátenú, pretože napriek prístupu prezidenta Trumpa k sociálnej politike sa federálne výdaje v sociálnej oblasti neznížili.
Vedoucí práce: Zdenka Johnson
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses