Dopady ropných šoků v 70. letech na migrační situaci ve Spojených státech amerických - Krchová, Natálie; Johnson, Zdenka, 1983-; Strejčková, Tereza; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Hlavním cílem této práce je analýza a kritické zhodnocení dopadů ropných šoků ve Spojených státech na migrační situaci v USA mezi lety 1970-1985. Přesněji se jedná o první ropný šok v letech 1973-74, kdy Spojené státy nebyly připravené a neměly doposud zkušenost s touto krizovou situací, a druhý ropný šok v letech 1979, kdy již Spojené státy historickou zkušenost měly. Výběr těchto šoků spočívá v jejich dopadech na americkou ekonomiku, jelikož dopady byly větší než u následných ropných šoků. Časové období 1970-1985 jsem vybrala z důvodu, aby byla testovaná hypotéza zasazena do širšího časového úseku a nebyla limitována pouze na roky, kdy se ropné šoky udály. První část práce se zabývá ekonomickou teorií, která se váže na ropné šoky. Konkrétně se jedná o negativní nabídkové šoky a akomodaci nabídkového šoku. Následně se v práci zabývám prvotním impulsem prvního a druhého ropného šoku a hospodářskou a migrační politikou, která se na vybrané ropné šoky váže. Dále následuje migrace, kde jsou uvedeny migrační faktory. V druhé části práce je provedena komplexní analýza makroekonomických dopadů, která se následně protíná s migrační a populační analýzou. Na základě zjištěných skutečností je testovaná hypotéza prokázána, je potvrzen vztah mezi migrací a ropnými šoky. Přesněji je potvrzena závislost mezi migračními faktory a makroekonomickými dopady prvního a druhého ropného šoku.
Vedoucí práce: Zdenka Johnson
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses