Praktická aplikace modelů hromadné obsluhy ve zdravotnictví - Krušinková, Simona (2024)
Modely hromadné obsluhy jsou důležitým nástrojem při snaze efektivně nastavit fungování systému s omezeným počtem zdrojů (obslužných zařízení). V této bakalářské práci jsou tyto metody využity pro analýzu zubních ordinací v Karlovarském kraji, kde je dle údajů České stomatologické komory počet obyvatel na jednoho zubaře jedním z nejvyšších v ČR. Využita jsou reálná data za rok 2023, poskytnuta zubaři z této oblasti. První část je věnovaná teorii, týkající se této problematiky. Následně jsou tyto metody aplikovány na vybrané zubaře a zkoumána dostupnost zdravotnické péče pro pacienty. Závěrem jsou prezentovány zjištěné charakteristiky zkoumaného systému a případná doporučení vedoucí k zefektivnění jeho fungování.