Vliv životního stylu na psychické zdraví obyvatel ČR podle dat šetření EHIS 2019 - Vlasova, Elizaveta; Langhamrová, Jitka, 1958-; Hon, Filip; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Bakalářská práce je věnována vlivu životního stylu na psychické zdraví obyvatel České republiky, na základě dat z Evropského výběrového šetření o zdraví (EHIS) v roce 2019. Hlavním cílem této bakalářské práce je zjistit má-li životní styl a přítomnost zlozvyků vliv na duševní zdraví. Mimo to bude probrán vliv prostředí na mentální zdraví dětí a důsledky tohoto vlivu v dospělosti. Za špatné návyky zde budeme považovat kouření, zneužívání alkoholu, užívání drog a nezdravou stravu. V rámci teoretické části probereme populární psychologické koncepty, vztah mezi životním stylem a duševním zdravím na příkladu několika sériových vrahů, a také na obecnějších příkladech: vliv pijících rodičů na mentalitu dítěte a jeho budoucí volbu životního scénáře, to samé jde říct i u rodičů užívajících drogy, kouřících anebo těch, kteří se neumějí správně stravovat a trpí poruchou příjmu potravy. Empirická analýza je věnována problematice vlivu lifestylu na duševní zdraví a je provedena na základě dat šetření EHIS za Českou republiku a Německo. Rusko bude porovnáno na základě dat Rosstatu. Bude věnována pozornost sebehodnocení mentálního stavu obyvatel pozorovaných zemí, nedostatku energie u respondentů, kolik ovoce a zeleniny dotazovaní konzumují, kolik lidí kouří, konzumuje alkohol a užívá drogy. Pří probrání každého aspektu bude popsána i statistika zemřelých na daný determinant životního stylu. Vliv prostředí na vývoj dětské psychiky byl prokázán jak na příkladech sériových vrahů, tak i na příkladů drobnějších deviací. Ačkoli empirické analýzy nezjistily souvislost mezi nezdravým životním stylem a duševním zdravím, můj názor založený na osobní zkušenosti je jiný. Proto jsem v závěru uvedla několik doporučení na podporu trendu zdravého životního stylu u dětí a dospívajícíc
Vedoucí práce: Jitka Langhamrová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická demografie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses