​Využití umělé inteligence v produkci autorské elektronické taneční hudby - Štěpančík, Martin (2024)
Bakalářská práce se zaměřuje na identifikování kreativních bariér spojovaných s prací s hlasem při tvorbě elektronické taneční hudby a na jejich eliminaci pomocí umělé inteligence v roce 2024. K práci bylo provedeno dotazníkové šetření, analýza standardních postupů práce s hlasem na profesionálních EDM skladbách, případová studie praktické ukázky tvorby EDM skladeb a rozhovor s výkonným ředitelem a zakladatelem jedné z nejpoužívanějších hlasových online AI platforem. V teoretická části této práce se nachází základy produkce elektronické taneční hudby, teoretické znalosti o umělé inteligenci a její předpoklady pro hudební tvorbu. Praktická část této práce obsahuje dotazníkové šetření mezi producenty elektronické taneční hudby, Následuje analýza nejčastějších praktik pro práci s hlasem v produkci elektronické taneční hudby, případová studie tvorby EDM tracků, srovnání postupů a vyhodnocení, zdali se naplnil cíl práce. Nejčastějšími bariérami, se kterými se producent při práci s hlasem pro tvorbu EDM setká, je obecně nějaké vokály získat. Jednotlivé cesty mají své vlastní bariéry – autorská práva a technická náročnost při samplování, nedostatek originality při používání platforem jako je Splice a nutná úprava těchto vokálů, časová náročnost při práci se zpěvákem/vlastním hlasem a finanční náročnost při práci se zpěvákem/vlastním hlasem. Z dotazníkového šetření jsme se dozvěděli, že producenti nejčastěji získávají vokály ze sample platformy Splice a že ve více než polovině případů AI pro hudební produkci nepoužívají. Z analýzy vychází, že nejčastějšími zdroji vokálů pro tvorbu EDM v roce 2024 jsou: využití online sample balíčků a platforem, využití text-to-speech syntézy, nahrávání krátkých frází pro klubovou hudbu, samplování a práce se zpěvákem.