Demografické a politické souvislosti současné evropské migrace - Mazáč, Kryštof (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá rozsáhlou analýzou migračních trendů a jejich dopadů v Evropské unii v období 2013-2022. Studie klade důraz na zkoumání demografických a politických faktorů, které ovlivňují tyto trendy, a snaží se objasnit, jak migrace ovlivňuje ekonomické, socioekonomické a politické aspekty zúčastněných států. Na základě kombinace kvantitativních dat, kvalitativního výzkumu práce a již existující literatury identifikuje klíčové motivace a důsledky migračních procesů, které formují současné i budoucí politiky EU. V teoretické části je nejprve představena terminologie a teoretické přístupy k migraci, které posloužily jako základ pro empirickou část práce. Analytická část využívá statistické údaje z databází, jako je Eurostat, k posouzení aktuálních migračních vzorců, zatímco kvalitativní segment se opírá o literární rešerši a analýzu politických dokumentů k interpretaci faktorů ovlivňujících tyto vzorce. Výzkum odhaluje, že migrační toky jsou komplexně ovlivněny řadou proměnných, včetně ekonomických podmínek a politik na národní a mezinárodní úrovni. Výsledky práce poukazují na nutnost dynamického přístupu k migrační politice, který by zohledňoval nejen aktuální socioekonomické faktory, ale i dlouhodobé demografické trendy. Tato práce přispívá k lepšímu pochopení dynamiky migračních toků v Evropské unii a zdůrazňuje význam proaktivního přístupu k migračním a integračním strategiím, které by měly být citlivé na kontinuálně se měnící ekonomické a politické prostředí. Závěrem práce mlže sloužit jako základ pro další a obsáhlejší zkoumání migrace a jejích trendů v Evropské unii.