Generativní umělá inteligence vizuálního obsahu - Ložek, David; Černý, Jan; Molnár, Zdeněk, 1939-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Cílem práce je poskytnout ucelený přehled o stávajících metodách a technikách umělé inteligence, které umožňují generování obrazových dokumentů, a to s důrazem na modely DALL·E a Midjourney. V teoretické části je představena obecná struktura a principy fungování generativních modelů, jejich trénování a mechanismy, díky kterým je možné generovat nový vizuální obsah na základě uživatelských pokynů. Praktická část práce se věnuje experimentálnímu testování a porovnání výkonu vybraných modelů v rámci generování vizuálního obsahu. Zkoumána je nejen kvalita a relevantnost vygenerovaných obrazů vůči zadání (promptům), ale i efektivita a limitace jednotlivých systémů. Prompt engineering, proces optimalizace uživatelských pokynů pro získání co nejlepších výsledků, je představen jako klíčová dovednost pro efektivní využívání generativních AI modelů. Výsledky a zjištění mohou sloužit jako vodítko pro budoucí výzkum, vývoj a aplikace generativní AI v různých oblastech, zejména pak marketing.
Vedoucí práce: Jan Černý
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses