Analýza aplikace základního nepodmíněného příjmu v České republice (2020) - Giogasová, Alexandra; Bartůsková, Lucia; Zeman, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
V teoretické části práce je charakterizován nepodmíněný základní příjem, je popsán historický vývoj včetně provedených experimentů a jejich výsledků. Dále jsou představeny koncepty možného nastavení tohoto typu příjmu. Praktická část práce analyzuje na několika variantách nákladnost nepodmíněného základního příjmu na příkladu České republiky a toto doplňuje analýzou rozhovorů s odborníky zabývajícími se hospodářskou politikou. Zkoumáno je, zda je nepodmíněný základní příjem relevantní substitucí současného systému sociálního zabezpečení v České republice. Tímto práce přináší celistvý vhled do problematiky. Hlavním zjištěním práce je, že se nepodmíněný základní příjem ukazuje jako neefektivní řešení, jak z hlediska alokace státní podpory, tak své nákladnosti. To potvrzuje nejen kvantitativní část, ale i analýza rozhovorů s odborníky. Nepodmíněný základní příjem je multioborové téma, o kterém je hojně diskutováno, neexistuje však mnoho relevantních empirických důkazů, které by potvrzovali teoretické přínosy tohoto konceptu,přesto je k tématu přistupováno s respektem, který si zaslouží.
Vedoucí práce: Lucia Bartůsková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses