Strategická analýza podniku BMW a.s. - Brychta, Michal (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá strategickou analýzou společnosti BMW a.s. Cílem je vytvoření tří krátkodobých strategických scénářů s časovým horizontem 1–3 let, které mohou být využity jako podklad pro rozhodování vedení a případnou implementaci do již existující celopodnikové strategie. Analytická část zahrnuje substituční, syntézní a komparativní přístupy – zejména analýzu stakeholderů, produktového portfolia, finanční a investiční analýzu, SWOT a PESTEL analýzu. Na základě identifikovaných trendů a klíčových nejistot automobilového odvětví byly sestaveny tři scénáře (optimistický, pesimistický a modální), které nastiňují možné směry budoucího vývoje podniku a jeho schopnost reagovat na rizika a příležitosti. Výsledkem práce je doporučení, jak může BMW a.s. využít zjištěné poznatky k posílení své konkurenční pozice a dlouhodobé prosperity.