Analýza demografického stárnutí a jeho ekonomických konsekvencí v České republice v letech 1996 - 2021 - Kolářová, Michaela; Bartůsková, Lucia; Zeman, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Stárnutí populace je v dnešní době široce diskutovaným tématem. Tato diplomová práce zkoumá proces stárnutí populace České republiky a jeho dopady na národní hospodářství. Pro svou analýzu využívá data z let 1996-2021 a doplňuje je o projekci obyvatelstva na příštích 25 let. Projekce nepředpokládá konstantní porodnost a úmrtnost, ale predikuje je pomocí Boxovy-Jenkinsovy metodologie. Výsledky analýzy naznačují, že stárnutí populace v České republice bude v dohledné době zrychlovat, především v souvislosti s přechodem generace Husákových dětí do důchodového věku. Avšak na základě projekce je možné očekávat, že tento trend zpomalí v dlouhodobém horizontu díky stabilnímu přírůstku obyvatelstva. Analýza nenachází významná specifika spotřeby starších obyvatel, ovšem ukazuje možnosti pro zvýšení jejich ekonomické aktivity.
Vedoucí práce: Lucia Bartůsková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses