Směřuje Sdružení národů jihovýchodní Asie k měnové unii? - Srp, Daniel; Řežábek, Pavel, 1960-; Štěpánek, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou potenciálního směřování Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN)/ASEAN+3 k vytvoření měnové unie. Výzkum se zaměřuje na období 1987 až 2019 a využívá data ze všech členských zemí tohoto uskupení. Cílem je ověřit hypotézu, zda ASEAN+3 může být považován za Optimální měnovou oblast (OCA) na základě stanovených ekonomických kritérií. Metodologicky práce spočívá v literární rešerši, datové analýze, korelační analýze a shlukové analýze. Hlavní zjištění naznačují, že ASEAN+3 jako celek nepředstavuje vhodnou OCA, převážně kvůli výrazné heterogenitě v regionu. Shluková analýza odhalila, že některé země jsou si vzájemně bližší a více provázané. Ačkoliv toto rozdělení do clusterů samo o sobě neznamená, že tyto skupiny zemí plní kritéria vhodné OCA, naznačuje to větší potenciál pro utvoření OCA v těchto specificky provázaných skupinách. Na základě rozdělení do tří clusterů v různých obdobích studie byly v prvním clusteru zařazeny země jako Myanmar bez signifikantních vztahů, ve druhém Čína, Laos a Kambodža, a ve třetím Vietnam, Thajsko, Singapur, Jižní Korea, Filipíny, Malajsie, Brunej, Indonésie a Japonsko. Práce dále navrhuje další výzkum s použitím sofistikovanějších ekonometrických metod, který by mohl poskytnout hlubší porozumění této problematice.
Vedoucí práce: Pavel Řežábek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses