Motivace a odměňování zaměstnanců - Šedivá, Pavlína; Říhová, Gabriela; Palíšková, Marcela, 1961-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Zaměstnanci jsou jedním z nejdůležitějších článků organizace a konkurenční výhodou. V dnešní době se tedy klade stále větší důraz na jejich spokojenost, motivaci a odměňování. Cílem diplomové práce je zjistit, co motivuje zaměstnance k lepšímu výkonu v práci. K tomu je v práci využit průzkum odborné literatury, výzkumů v dané oblasti a vlastní výzkum, který se skládá z rozhovorů a dotazníkového šetření zaměstnanců HR oddělení v poradenské společnosti. Dotazník je zaměřen na zmapování motivačních faktorů podle důležitosti pro respondenty. Rozhovory se soustředí na zkušenosti zaměstnanců HR oddělení s motivováním k práci, zjišťováním spokojenosti a s odměňováním zaměstnanců. Výsledky výzkumu v první řadě ukazují, že finanční odměna je spíše hygienickým faktorem než motivačním, na pracovišti jsou stále důležitější mezilidské vztahy a flexibilní doba. Místo výkonu práce se stává běžnou praxí, bez které ztrácejí organizace svou konkurenceschopnost.
Vedoucí práce: Gabriela Říhová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses