Role controllingu v podniku - Nováková, Violeta (2024)
Tato diplomová práce zkoumá roli controllingu v konkrétním podniku na Slovensku působícím v hydraulickém průmyslu, který je součástí velké nadnárodní skupiny. Analyzuje organizační začlenění controllingu, vztah s ostatními odděleními a definuje základní odpovědnosti oddělení controllingu. Definuje jeho přínosy a vliv na podnikové rozhodování pomocí analýz jeho nástrojů a úloh. Výsledky naznačují aktivní účast controllerů na rozhodovacích procesech a využití pokročilých nástrojů, což podporuje efektivitu řízení a adaptaci na nové výzvy. Výzkum také zdůrazňuje potřebu neustálého zlepšování a využívání inovací pro efektivnější reportování. Tato práce nabízí lepší pochopení role controllingu v praxi a podporuje jeho implementaci či optimalizaci v jiných podnicích.