Ekonomické dopady událostí na české firmy ve vybraných odvětvích v letech 2020 až 2022 - Krulišová, Markéta; Schönfeld, Jaroslav; Smrčka, Luboš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Tato diplomová práce zjišťuje, jak se zachovaly vybrané české firmy v kontextu ekonomických krizí v letech 2020 a 2022, které postihly celý svět včetně České republiky, a jaké dopady tyto události měly na vývoj těchto firem. Pro spoustu společností byly poslední dva roky spíše fatální, na druhou stranu jiné firmy dokázaly krizi využít jako příležitost. Především byly analyzovány kroky a rozhodnutí vedení firem a to, k jakým výsledkům tyto aktivity vedly. Příslušnost firmy k určitému odvětví samo o sobě nedeterminuje, jak silně bude krizí postižena, i když společnosti z oblastí oděvního průmyslu, turismu nebo gastronomie čelily mimořádně náročným podmínkám. Ty subjekty, které byly krizí nepříznivě zasaženy, ale rozhodly se situaci řešit a hledat jiná řešení, ať už v inovacích ve své nabídce, která by lépe reflektovala aktuální poptávku na trhu, byly schopné proměnit krizi ve svůj prospěch a vytěžit z toho zisk. Pro jiné subjekty byla také opatření proti šíření koronaviru určitou formou záchrany jejich podnikání, jelikož tato opatření změnila spotřební chování lidí. Není ojedinělé, že subjekt vyšel z krize silnější než předtím, jelikož byl schopný rychle reagovat na situaci na trhu a rozšířit svůj obchodní model. Některé společnosti z oděvního průmyslu byly zasaženy krizí tak moc, že se s důsledky na jejich finanční zdraví potýkají doposud.
Vedoucí práce: Jaroslav Schönfeld
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses