Hyperinflace : historická událost nebo současnost? - Vosáhlová, Zuzana (2024)
Práce se věnuje tématu hyperinflace, které nebylo v inflační krizi vzniklé po pandemii COVID-19 příliš slyšeno. Práce se zaměřuje na porovnání zemí, které sužuje hyperinflace či je pravděpodobné, že by v dané zemi mohla hyperinflace vzniknout. V práci je snaha o nalezení spojitostí mezi těmito zeměmi. Průzkum je prováděn na základě existujících publikací, dat z centrálních bank, mezinárodních databází a statistických úřadů vybraných zemí. Podobné faktory vzniku hyperinflací jsou hledány napříč časem, a to od první světové války po současné problémy Argentiny či Turecka. Závěrem docházíme k cíli, že ačkoliv důvody vzniků hyperinflace jsou individuální pro každou jednotlivou zemi, lze nalézt určité společné znaky jako např. závislost centrální banky, politické problémy, deficity veřejných financí či příliš uvolněná měnová politika.