Hyperinflace : historická událost nebo současnost? - Vosáhlová, Zuzana; Šíma, Ondřej; Jankulár, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Práce se věnuje tématu hyperinflace, které nebylo v inflační krizi vzniklé po pandemii COVID-19 příliš slyšeno. Práce se zaměřuje na porovnání zemí, které sužuje hyperinflace či je pravděpodobné, že by v dané zemi mohla hyperinflace vzniknout. V práci je snaha o nalezení spojitostí mezi těmito zeměmi. Průzkum je prováděn na základě existujících publikací, dat z centrálních bank, mezinárodních databází a statistických úřadů vybraných zemí. Podobné faktory vzniku hyperinflací jsou hledány napříč časem, a to od první světové války po současné problémy Argentiny či Turecka. Závěrem docházíme k cíli, že ačkoliv důvody vzniků hyperinflace jsou individuální pro každou jednotlivou zemi, lze nalézt určité společné znaky jako např. závislost centrální banky, politické problémy, deficity veřejných financí či příliš uvolněná měnová politika.
Vedoucí práce: Ondřej Šíma
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses