Aktuální změna trendu ve videoherním průmyslu – Videohry s uměleckou přidanou hodnotou a jejich úspěch na trhu - Fleková, Anu (2024)
Tato práce se zabývá přesahem mezi uměním a videohrami. Zkoumá vývoj videoher a jejich kulturní význam. Nejdříve začíná vymezením umění jako dovednosti a pojmu napříč 18. až 21. stoletím s důrazem na roli autora a času ve světě umění. Druhá část prochází vývojem videoher, kategorizuje jejich typy a zkoumá jejich status jako umění. Studie rozebírá různé umělecké prvky ve videohrách, jako je herní design, vyprávění, vizuální a zvuková složka, a dokonce i programování. Ve třetí části se dívá na videoherní průmysl a specifika trhu. V poslední části potom aplikuje praktické poznatky z rozhovorů s experty a profesionály v oboru, dále z odpovědí dotazníkového šetření. Tento výzkum přispívá k probíhajícímu diskurzu o umělecké podstatě videoher, jejich výzvách a vlivu v současné kultuře.